
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Chuck Lionberger 
Pipeline Integrity Speciali st 
Crosstex 
8090 Highway 3 128 
Pineville. LA 71360 

Dear Mr. Lionberger: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

In two separate letters to the Pipeline and llazardous Materials a fety Admini stration (PI IMSA) 
dated January I I. 20 I 3. you req ue ·ted interpretations of the appl icability of two of the Federal 
pipeline safety regulations at 49 CfR Part 192. pecifica lly. you requested clarification of: 
( I) the requirement in § 192. 109 to verify the nominal v:a ll thickness lo r steel pipe: and (2) the 
requirement in ~ I 92.507 for pipe pressure testing. 

With respect to § I 92. I 09. you stated that the second sentence in § I 92. I 09(b) appears to 
contrad ict the first sentence. You ask. if when conducti ng digs on old lines to erify pipe data 
for maximum allowable operating pressure. you must veri fy all lengths or just I 0 percent but not 
less than I 0 lengths? 

To explain the requirements of§ I 92. I 09. the entire section is reprinted below: 

§ 192.109 Nomina l wall thickness (t) for steel pipe. 

(a) If the nominal wall thickne s lo r steel pipe is not known. it is determined by 
measuring the thickness of each piece of pipe at quarter points on one end. 
(b) However, if the pipe i of uniform grade. ize. and thickness and there are 
more than I 0 lengths. only I 0 percent or the indi\·idual length . . but not less than 
I 0 lengths, need be measured. The thickness of the lengths that are not measured 
must be verified by applying a gauge set to the minimum thickness found by the 
measurement. The nominal wall thicknes to be used in the design formula in 
§ 192.1 05 is the next wa ll thickness found in commercial spec ifications that is 
below the average of all the measurements taken. However. the nominal wall 
thickness used may not be more than 1.14 times the smal lest measurement taken 
on pipe less than 20 inches (508 millimeters) in outside diameter. nor more than 
1.11 time the smallest measurement taken on pipe 20 inches (508 millimeters) or 
more in outside diameter. 

The Pipeline and Hazardous Materials Sa fet) Administration. O ffice o f Pipel ine afet) prov ide written 
clarifi cation o fthe Regulation (-19 CFR Part 190-1 99) in the fo rm o f int..:rpretation letter . These letters rencct 
the agenc~· current application of the regulation!> to the pccifi c tact pre. cntcd b~ the per on rcque ting the 
clarifi cation. Interpretation do not create lega ll~ -enfo rceable right or obl igation and are provided to help the 
publ ic under tand how to comply with the regulation . 
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Section 192. 1 09 is under Subpart C of Part 192 which prescribes the minimum requi rements for 
the design of pipe. Therefore, these measurements are genera lly done and recorded prior to the 
pipe being installed and buried. Your question involves a scenario where the pipe is of uni fo rm 
grade, size and thickness and there are more than I 0 lengths. While it is true that onl y I 0 percent 
ofthe individual lengths, but not less than 10 lengths. need be measured. the thickness of all 
unmeasured pipes must be verified if you elect to incorporate the thickness of these lengths in 
determining the nominal wall thickness to be used in your design formula. 

With respect to § 192.507. you asked whether a fl owing gas test with the maximum test pressure 
below 20 percent of the pipeline·s specified minimum yield strength and the pressure maintained 
at the designated test pressure could be performed wi thout isolating the section of pipeline being 
tested. You also ask if this testing method is allowed for either a pressure test or high 
consequence area (HCA) integrity test. 

Section 192.507 is reprinted below: 

§ 192.507 Test requirements for pipelines to operate at a hoop stress less than 
30 percent of SMYS and at or above 100 psi (689 kPa) gage. 

Except for service lines and plastic pipel ines. each segment of a pipeline that is to 
be operated at a hoop stress less than 30 percent of SMYS and at or above I 00 psi 
(689 kPa) gage must be tested in accordance with the fo llowing: 
(a) The pipeline operator must use a test procedure that wi ll ensure discovery of 
all potentially hazardous leaks in the egment being tested. 
(b) If. during the test. the segment is to be stressed to 20 percent or more of 
SMYS and natural gas, inert gas. or air is the test medium-
( I) A leak test must be made at a pressure between I 00 psi (689 kPa) gage and the 
pressure required to produce a hoop stress of 20 percent of SM YS; or 
(2) The line must be walked to check for leaks while the hoop stress is held at 
approximately 20 percent of SMYS. 
(c) The pressure must be maintained at or above the test pressure for at least 
I hour. 

Subpart J prescribes minimum leak-test and strength-test requirements fo r pipelines. and the 
provisions of§ 192.507 are applicable to tests on new. replaced or relocated pipe. The pipe you 
would li ke to test is already in service. You would like to perform a fl owi ng gas pressure test 
without isolating a segment of the pipeline. Without isolat ing a segment of the pipeline. any 
increase in pressure would affect the pipeline downstream from the test locat ion. Therefore. we 
do not believe that the test procedure you described \vould ach ieve the requirement to maintain 
constant test pressure in the segment being tested for a period of time to ensure discovery of all 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Adm in istration. Office of Pipeline Safety provides written 
clarifications of the Regulations ( 49 CFR Parts 190- 199) in the form of interpretation letters. These let1ers reflect 
the agency's current app lication of the regulat ions to the specific facts presented by the person requesting the 
clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obl igations and are provided to help the 
public understand how to comply with the regulations. 



potentially hazardous leaks. You also asked if this testing method is allowed for either a 
pressure test or HCA integrity test. Again. we do not believe the test procedure you described 
would satisfy the requirement without isolating the segment of pipel ine being tested. 

I hope that thi s information is helpful to you. If we can be of fu rther assistance. please contact 
Tewabe Asebe of my staff at (202) 366-5523. 

Sincerely. 

Director. Office o f Standards 
and Rulemaking 

The Pipeline and Hazardous Materials Sa fety Admin istration, Office of Pipeline Safety prov ides wrillen 
clarifications ofthe Regu lations (49 CFR Parts 190- 199) in the form of interpretation leners. These letters renee! 
the agency's current application of the regulat ions to the specific facts presented by the person requesting the 
clarification. lmerpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to help the 
public understand how to comply wi th the regu lations. 
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• • CROSSTEX 

Jeff Wiese,, 

Associate Administrator 
US DOT/PHMSA/OPS 
PHP-1 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Bldg, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Mr. Wtese, 

.-t-'.· t.•·. 

I wouid like to get an interpretation of 192.109 (b). The second sentence in this section reads 

"The thickness of the :engths that are not measured must be verified by applying a gauge set to 

thE minimum thickness found by the measurement." The previous statement in this section 

indic;ates that under certain conditions not all lengths of pipe need be measured to determine 

wall thickness. The quoted statement above seems to contradict that statement saying "the 

lengths not measure must be verified. 

When conducting digs on old lines to verify pipe data for MAOP purposes do we have to verify 

all lengths or just "10 percent but not less than 10 lengths"? 

Sincerely, 

chq::~Lz!J 
Pipeline Integrity Specialist 
charles.lionberger@crosstexenergy.com 
318-619-5681 Office 
318-447-3568 mobile 
318-619-5719 fax 

8090 Hwy. 3128 • Pineville, LA 71360 
Phone 318.445.8225 • Fax 318.619.5719 • www.crosstexenergy.com 

NASDAQ NMS - XTEX & XTXI 



CROSSTEX 

Jeff Wiese 
Associate Administrator 
US DOT/PHMSA/OPS 
PHP-1 
1200 New Jersey Avenue; SE 
East Bldg, 2nd Floor 

Washington, DC 20590 

Mr. Wiese, 

January 11, 2013 

~~N 18 2013 

I would ilke to get an interpretation of 192.507 (a) & (c). These two sections appear to allow a 

flowing gas test (test section is not isolated and gas continues to flow to customer during test) 

as long as the maximum test pressure is not at or above 20% SMYS and the pressure does not 

drop below the designated test pressure. It also appears to allow leak detection to determine if 

there is a leak during the test. 

Is it possible under 192.507 to perform a pressure test while not isolating a section of pipeline, 

and increasing the pressure using gas while checking for leaks using leak detection equipment 

(i.e. flame ionization pack)? The pressure increase would be under 20% and would not exceed 

MAOP. 

Is this allowed for either a Pressure test, or HCA integrity test? 

Sincerely, 

Chuck Lionberger 
Pipeline Integrity Specialist 
charles.lionberger@crosstexenergy.com 
318-619-5681 Office 
318-447-3568 mobile 
318-619-5719 fax 

8090 Hwy. 3128 II Pineville, LA 71360 
Phone 318.445.8225 • Fax 318.619.5719 II www.crosstexenergy.com 

NASDAQ NMS - XTEX & XTXI 
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